SUPERPRZEPIS

Udziec indyczy z brzoskwiniami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Udziec indyczy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Bardzo smaczne mięso, zamarynowane w marynacie z dodatkiem tymianku i miodu. Chociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne.

Składniki:

Udziec indyczy z brzoskwiniami

 

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy z brzoskwiniami

ETAP 1:

Udziec indyczy z brzoskwiniami
Składniki marynaty rozetrzeć dokładnie w misce.

Z gałązek tymianku ściągnąć listki i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.

ETAP 2:

Udziec indyczy z brzoskwiniami
Mięso dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki.

Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.

ETAP 3:

Udziec indyczy z brzoskwiniami
Cząstki brzoskwiń powkładą w zagłębienia mięsa.

Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego.