Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowy (bez fixu)
Dojrzałe brzoskwinie obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Polewamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę aby owoce puściły sok. Po tym czasie przekładamy owoce do garnka o grubym dnie i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy dżem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu (bez przykrycia aby woda odparowała).
Gdy dżem zrobi się dość gęsty zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy dżem do wyparzonego słoiczka i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanej ilości składników wyszedł mi 1 słoiczek o pojemności 220 ml.
Gdy dżem zrobi się dość gęsty zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy dżem do wyparzonego słoiczka i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanej ilości składników wyszedł mi 1 słoiczek o pojemności 220 ml.