Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na te ogórki konserwowe dostałam od koleżanki. Ogórki z tego przepisu są idealne jako dodatek na kanapki lub do sałatek.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

na zalewę:

  • 6 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 1 pełna łyżka soli do przetworów
  • 3 kopiate łyżki cukru

do każdego litrowego słoika:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

Przygotowanie zalewy:

W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą.

Przygotowanie słoików:

Ogórki konserwowe
Do każdego wyparzonego słoika dodać przyprawy

Do każdego 1 litrowego wyparzonego słoika dać przyprawy i koper.

Układanie ogórków w słoikach:

Ogórki konserwowe
Przygotowane słoiki z ogórkami pasteryzować po 3 min.

Do każdego słoika z przyprawami powkładać ciasno ogórki . Ciemną stroną do dołu. Tak przygotowane słoiki z ogórkami zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki dokładnie wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować we wodzie ok. 3 min. od momentu zagotowania się wody.