Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dżem dyniowo-aroniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniałe połączenie dyni i aronii. Smaczny i wartościowy dżem z małą zawartością cukru. Aronia nadała ciemnego koloru.

Dżem dyniowo-aroniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem dyniowo-aroniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-aroniowy
Dynię obrać, wyciąć środek i pokroić w kostkę. Zważyć i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać owoce aronii bez łodyżek i smażyć do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać. Zmiksować blenderem dla uzyskania gładszej konsystencji. Wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Często mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nałożyć do słoiczków i dokładnie zakręcać. Jeżeli będziemy wlewać bulgoczący dżem to pasteryzacja nie będzie potrzebna. Smacznego! 
Dżem dyniowo-aroniowy
Do zmiksowanej dyni z aronią wsypać cukier.

Tagi:

dynia