Dżem dyniowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oto prosty przepis by uzyskać kilka słoiczków dżemu z dyni z jabłkami , w smaku jest bardzo dobry nie za słodki. Przypomina mi smak z dzieciństwa jakim były soczki bobofrut :)

Dżem dyniowo-jabłkowy

Składniki:

Dżem dyniowo-jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Włożyć pokrojoną dynię go garnka i zasypać 1 kg cukru, przykryć garnek pokrywką oraz ściereczką, żeby było na pewno szczelnie i pozostawić tak na noc. Następnego dnia, obrać i pokroić jabłka, dodać do dyni, gotować na wolnym ogniu do konsystencji dżemu. Następnie do czystych słoiczków przełożyć nasz dżem i pozostawić do ostygnięcia go góry dnem. I gotowe! :)