lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem jest słodki, aromatyczny i przepyszny.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

Dżem dyniowo-pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.

Tagi:

dynia