WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Dżem dyniowo - mirabelkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, aksamitny dżem z pomarańczowej dyni i drobnych, słodkich mirabelek. O pięknym kolorze i idealnej gęstości do pieczywa.

Dżem dyniowo - mirabelkowy

Składniki:

Dżem dyniowo - mirabelkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo - mirabelkowy
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dosypujemy cukier. Z umytych mirabelek wydrążamy pestki i dodajemy do dyni. Dusimy razem, aż się rozpadną.

Ze sparzonej cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do dżemu. Możemy zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Gotujący się dżem przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Tagi:

dynia