sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Pure z tykwy pieczonej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.

Pure z tykwy pieczonej

Składniki:

Pure z tykwy pieczonej

Składniki

  • 1 tykwa

Sposób przygotowania:

Pure z tykwy pieczonej
Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je na cienkie plasterki lub paski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków.

Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka.

Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w mała kostkę.