Sposób przygotowania:
Pure z tykwy pieczonej
Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je na cienkie plasterki lub paski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków.
Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka.
Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w mała kostkę.
Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka.
Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w mała kostkę.
SylaUla
sammakko
Polecam, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ma słodkawy smak więc należy ją dobrze doprawić. Przygotowałam też wersję w kaszą jaglaną i wiśniami.