dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Używam tego dżemu do naleśników i jako dodatek do ciast. Jest bardzo smaczny a żółty kolor wygląda bardzo apetycznie.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

Dżem dyniowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Krok 1:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Dynie ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy do startej dyni.

Krok 2:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyni.

Z pozostałych pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyni i dokładnie mieszamy. Dynie przekładamy do rondla i smażmy co jakiś czas mieszając na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje.

Krok 3:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Do dyni dodajemy cukier i galaretki i chwilę smażymy.

Do dyni dodajemy cukier i całość chwilę smażymy. Na koniec dodajemy galaretki. Smażymy do momentu aż składniki dobrze się połączą i cukier rozpuści. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smcznego!