kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Dżem i sok z czarnych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem który sami przygotujemy jest o wiele zdrowszy od tego kupionego. Dodatkowo jest bogaty w witaminę C. Idealny przy przeziębieniu.

Dżem i sok z czarnych porzeczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem i sok z czarnych porzeczek

 

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • ponieważ ilość cukru zależy od słodkości porzeczki, najlepiej próbować i cukier dawać według własnego smaku)

Sposób przygotowania:

Dżem i sok z czarnych porzeczek
Porzeczkę płuczemy i usuwamy zanieczyszczenia. Wkładamy do garnka z grubym dnem by się nie przypaliło. Stawiamy na gazie i gotujemy co jakiś czas mieszając. Jak zacznie się gotować,przestawiamy na mniejszy palnik i gotujemy aż porzeczki będą miękkie-rozklejone. Ja gotowałam 1 godzinę.

Dodajemy cukier i dalej gotujemy ale już nie tak długo. Pamiętamy o mieszaniu by dżem nie przypalił się a cukier dobrze rozpuścił.

Zlewamy zawartość garnka przez sito. To co zostaje na sitku-gęste wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy( tj.w garnku gotujemy wodę ,wyściełamy dno ściereczką by słoiki nie popękały i wstawiamy dżem, zmniejszamy gaz i trzymamy w wodzie słoiki ok.20min. 

Natomiast powstały i odcedzony sok zlewamy do butelek lub słoików i też pasteryzujemy. Dżem i sok są gotowe, pyszne, bez chemii.  
Dżem i sok z czarnych porzeczek
Wypłukane i oczyszczone porzeczki gotujemy mieszając.
Dżem i sok z czarnych porzeczek
Do rozgotowanych porzeczek wsypujemy cukier i dalej gotujemy.
Dżem i sok z czarnych porzeczek
Słoiki z dżemem i sokiem pasteryzujemy wtedy mamy pewność że nie sfermentują.