Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym
Białka oddzielamy od żółtek, obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku.
Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.
Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, miksujemy blenderem, wstawiamy na gaz i zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem.
Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Dolny blat układamy na podkładzie pod tort, wykładamy połowę tężejącego musu, wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą część musu, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem, lekko dociskamy.
Wierzch i boki smarujemy masą śmietanową, pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierch i środek wyciskając ozdobne rozetki.
Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi, wierch posypujemy kolorową posypka, układamy cukrowe kwiatki.
Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch i boki smarujemy masą śmietanową, pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierch i środek wyciskając ozdobne rozetki.
Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi, wierch posypujemy kolorową posypka, układamy cukrowe kwiatki.
Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.