Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto porzeczkowe z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lato w pełni więc sezon na owocowe ciasta również. Dzisiaj kremowe ciasto z musem porzeczkowym i galaretką.

Ciasto porzeczkowe z galaretką

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z galaretką

Spód

  • 3 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Mus porzeczkowy

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 ml wody

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z galaretką
Przygotuj spód ciasta, Białka ubij z dodatkiem cukru na sztywną pianę po czym dodaj żółtka, olej, kakao, budyń, mąkę oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie połącz.

Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej formy i piecz 35 min w 160 stop. Umyte i przebrane porzeczki zmiksuj przy pomocy blendera, schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno po czym dodaj ją do przetartych porzeczek.

Na koniec do musu porzeczkowego dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gotową masę wylej na ostudzony spód, na wierzch ciasta wylej rozpuszczoną galaretkę, całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. 



Tagi:

ciasto deser