zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Dżem z czarnej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zdrowy dżemik z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 6 szklanek cukru
  • 2 żelfixy

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki umyć i oberwać szypułki. Porzeczki wrzucić do garnka, włączyć gaz i smażyć około 10minut. Dodać cukier i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Po około 15 minutach dodać żelfix i dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu i smażyć 5 minut. Gorący dżem przełożyć do wygrzanych słoików, szczelnie zamknąć, ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżemu nie musimy pasteryzować.