plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny dżem do kanapek ale i do przełożenia ciast.

Dżem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki umyć, urwać z nich ogonki i wrzucić do garnka, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Dodać cukier i gotować aż do rozgotowania.Pod koniec gotowania dodać żelfix mieszając energicznie i usuwając pianę która powstanie. Gorący dżem przełożyć do słoików, odstawić do góry dnem do czasu ostygnięcia.
Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki umyć, urwać z nich ogonki i wrzucić do garnka, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Dodać cukier i gotować aż do rozgotowania.Pod koniec dodać żelfix mieszając i usuwając pianę która powstanie. Gorący dżem przełożyć do słoików.