eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Dżem jabłko - kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cudowny, nisko słodzony dżem o smaku jabłka i soczystej kiwi. Smacznego!!!

Dżem jabłko - kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłko - kiwi

 

  • 3 kilogramy kwaśnych jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • kilogramy kiwi

Sposób przygotowania:

Dżem jabłko - kiwi
Jabłka ( wydrążone ) i kiwi dokładnie myjemy. Owoce obieramy i kroimy bardzo drobno. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Całość przekładamy do garnka i gotujemy około godziny, stale mieszając, aby nic nam nie przywarło do dna garnka. Do wcześniej wyparzonych słoiczków przekładamy nasz gotowy dżem. Pamiętając o tym aby zostawić dwa centymetry wolnego miejsca, następnie szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut w temperaturze 90 stopni. Smacznego!!!
Dżem jabłko - kiwi
Jabłka wydrążamy i kroimy bardzo drobno razem z kiwi.
Dżem jabłko - kiwi
Zasypujemy owoce cukrem na godzinę i czekamy, aż puszczą soki.
Dżem jabłko - kiwi
Gotujemy około godziny, często mieszając.
Dżem jabłko - kiwi
Pasteryzujemy stawiając słokik w naczyniu z wrzatkiem do góry dnem.