Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowo-wiśniowy
Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez przecierak. Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, podlać 1 szklanką wody i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak. Po przetarciu wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich dżemów więc taka ilość mi wystarcza). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia. Ja mam zamiar dłużej go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.
zewa