przepis na dżem jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

masz ochotę na dżem w marcu? bardzo proszę

przepis na dżem jabłkowy

Składniki:

przepis na dżem jabłkowy

 

  • 1 kg jabłek
  • 350g cukru
  • żelfix lub dżemix

Sposób przygotowania:

przepis na dżem jabłkowy
Jabłka myjemy, dokładnie obieramy .usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałeczki. Przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu (dżemixu). Całość mieszamy od czasu do czasu i zagotować. Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i całość również dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minut. Następnie wlewać dżem do przygotowanych słoiczków i po dokładnym zakręceniu, odwrócić je do góry dnem, na ręczniku.