Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dżem jeżynowy wg Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym roku jeżyny w ogrodzie wyjątkowo mi obrodziły. Przygotowałam sporo dżemów i kompotów. Smakują wybornie.

Dżem jeżynowy wg Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jeżynowy wg Ilony

 

  • 1 kg jeżyn
  • 40 dag cukru
  • opcjonalnie dżemix lub żelfix

 

Sposób przygotowania:

Dżem jeżynowy wg Ilony
Jeżyny po umyciu i osączeniu przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Następnie odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, żeby puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień i gotujemy jeżyny we własnym soku, na małym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką białą pianę. Możemy zrobić dżem bez pestek. Wówczas po dwóch godzinach gotowania przecieramy je przez sito. Gorący dżem przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Dżem jeżynowy wg Ilony
Jeżyny po umyciu i osączeniu przesypujemy do garnka.
Dżem jeżynowy wg Ilony
Następnie jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Dżem jeżynowy wg Ilony
Jeżymy gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.
Dżem jeżynowy wg Ilony
Miąższ przecieremy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.