Sposób przygotowania:
Dżem jeżynowy z nutą korzenną
Jeżyny opłukać, przebrać i odsączyć na sicie. Jeżyny przecieramy przecierakiem do owoców. Potrzebujemy 1 kg musu z jeżyn. Laskę wanilii przecinamy i zeskrobujemy ziarenka które dajemy do musu, dokładamy laskę wanilii kardamon i korę cynamonu. Zostawiamy mus z przyprawami na 30 minut. Po tym czasie wsypujemy żelfix, mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Wsypujemy cukier, ciągle mieszamy znowu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty na mniejszym ogniu. Gotowy dżem wlewamy do słoików typu twist-off (laskę wanilii i korę cynamonu wyjęłam), zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
edytaha
misia14
lepiej spakować po słoiczku....a chętnie bym przyjechała...i to spotkanie w kuchni....;)
edytaha
Byłoby fajnie :)
iziona
misia14
naprawdę warto zrobić taki dżem, nie ma za dużo pestek i jest bardzo aromatyczny...po prostu lato zamknięte w słoiku...
iziona
Bardzo lubię jeżyny więc co do smaku nie mam wątpliwości, że będzie pyszne nawet z pestkami.