Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli dżem jeżynowy z nutką bazylii i cytrusów. Polecam.

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

Składniki:

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

 

  • 60 dag jeżyn
  • garść liści bazylii
  • około 10 łyżek płynnego jasnego miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem
Jeżyny przebieramy, następnie rozgniatamy. Liście bazylii miksujemy blenderem z miodem i sokiem z cytrusów. Jeżyny mieszamy z cukrem i bazylią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 - 30 minut. Zlewamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Dżem zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż wystygnie.