Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 414]

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak domowy burger zrobiony własnoręcznie od A do Z - począwszy od bułki, skończywszy na sosach. Polecam burgera wołowego z grillowanymi warzywami, sosem z awokado i sosem BBQ.

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado

Składniki:

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado

Na bułki:

Burger + warzywa:

Sos z awokado:

Sos BBQ

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g śliwek suszonych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado

Pieczenie bułek

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Burgery najlepiej smakują w bułkach domowej roboty

Masło roztapiamy, jeszcze ciepłe łączymy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, jajko, cukier, sól, masło z mlekiem.

Zagniatamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki lub haka robota planetarnego. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto zagniatamy ponownie, wyrabiamy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.

Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 190 st.C.

Przygotowanie sosu

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Sos z awokado: z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami

Przygotowujemy sosy.

Sos BBQ przygotowujemy wg wcześniej podanego przeze mnie przepisu (dałam tylko mniejszą porcję): https://gotujmy.pl/sos-bbq-np-do-burgerow,przepisy-sosy-przepis,269470.html

Sos z awokado: awokado obieramy, rozdrobniamy, mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Przygotowanie warzyw i burgerów

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Z mięsa wołowego formujemy 3 duże burgery

Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paseczki. Cukinię przyprawiamy solą i oregano. Warzywa polewamy oliwą.

Cebulę kroimy w plasterki.

Z wołowiny formujemy 3 burgery. Oprószamy je pieprzem, ale nie solimy - solimy dopiero po usmażeniu.

Grillowanie mięsa i warzyw

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Na patelni grillowej smażymy burgery i warzywa

Burgery smażymy na patelni grillowej do ulubionego stopnia wysmażenia.

Na patelni grillowej smażymy też warzywa: paprykę, cukinię i cebulę.

Dodanie sera

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Na każdym burgerze układamy plaster sera żółtego

Gdy z jednej strony burgery będą optymalnie wysmażone, odwracamy je na drugą stronę.

Każdego burgera solimy, układamy plaster sera żółtego.

ETAP 6:

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Bułki smarujemy sosem, wykładamy rukolę, pomidora, ogórka

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy sosem BBQ, wykładamy rukolę, plasterki pomidora, plasterki ogórka.

ETAP 7:

Burger wołowy z warzywami i sosem z awokado
Mięso z serem smarujemy sosem z awokado

Na bułki wykładamy mięso z serem, smarujemy je sosem z awokado, wykładamy grillowane warzywa.

Składamy burgery. W każdego burgera wbijamy patyczek do szaszłyków.