Sposób przygotowania:
Burger wołowy z warzywami i sosem z awokadoPieczenie bułek
Masło roztapiamy, jeszcze ciepłe łączymy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, jajko, cukier, sól, masło z mlekiem.
Zagniatamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki lub haka robota planetarnego. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto zagniatamy ponownie, wyrabiamy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.
Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 190 st.C.
Przygotowanie sosu
Przygotowujemy sosy.
Sos BBQ przygotowujemy wg wcześniej podanego przeze mnie przepisu (dałam tylko mniejszą porcję): https://gotujmy.pl/sos-bbq-np-do-burgerow,przepisy-sosy-przepis,269470.html
Sos z awokado: awokado obieramy, rozdrobniamy, mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Przygotowanie warzyw i burgerów
Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paseczki. Cukinię przyprawiamy solą i oregano. Warzywa polewamy oliwą.
Cebulę kroimy w plasterki.
Z wołowiny formujemy 3 burgery. Oprószamy je pieprzem, ale nie solimy - solimy dopiero po usmażeniu.
Grillowanie mięsa i warzyw
Burgery smażymy na patelni grillowej do ulubionego stopnia wysmażenia.
Na patelni grillowej smażymy też warzywa: paprykę, cukinię i cebulę.
Dodanie sera
Gdy z jednej strony burgery będą optymalnie wysmażone, odwracamy je na drugą stronę.
Każdego burgera solimy, układamy plaster sera żółtego.
ETAP 6:
Bułki przekrajamy na pół, smarujemy sosem BBQ, wykładamy rukolę, plasterki pomidora, plasterki ogórka.
ETAP 7:
Na bułki wykładamy mięso z serem, smarujemy je sosem z awokado, wykładamy grillowane warzywa.
Składamy burgery. W każdego burgera wbijamy patyczek do szaszłyków.