Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po bretońsku
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w 1,5 litra zimnej wody. Następnie dolewamy jeszcze 2 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 45 minut.
Boczek kroimy w paski i rumienimy na patelni do momentu, aż wytopi się trochę tłuszczu.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku. Smażymy do momentu, aż się zarumieni.
Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą (bez tłuszczu).
Dodajemy przecier, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na tłuszczu, który został po smażeniu boczku i kiełbasy przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy do ciecierzycy.
Boczek kroimy w paski i rumienimy na patelni do momentu, aż wytopi się trochę tłuszczu.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku. Smażymy do momentu, aż się zarumieni.
Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą (bez tłuszczu).
Dodajemy przecier, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na tłuszczu, który został po smażeniu boczku i kiełbasy przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy do ciecierzycy.