Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciecierzyca po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, smaczne oraz bardzo pożywne danie. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się jako obiad w chłodne dni.

Ciecierzyca po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w 1,5 litra zimnej wody. Następnie dolewamy jeszcze 2 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 45 minut.

Boczek kroimy w paski i rumienimy na patelni do momentu, aż wytopi się trochę tłuszczu.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku. Smażymy do momentu, aż się zarumieni.

Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą (bez tłuszczu).

Dodajemy przecier, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.

Na tłuszczu, który został po smażeniu boczku i kiełbasy przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy do ciecierzycy.
Ciecierzyca po bretońsku
Wypłukaną ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w 1,5 litra zimnej wody.
Ciecierzyca po bretońsku
Boczek kroimy w paski i rumienimy na patelni.
Ciecierzyca po bretońsku
Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku. Smażymy do momentu, aż się zarumieni.
Ciecierzyca po bretońsku
Dodajemy przecier, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy danie i gotujemy jeszcze 5 minut.