Sposób przygotowania:
Roladki z kurczakaPrzygotowanie przypraw
Wszystkie przyprawy odmierzamy i mieszamy razem pamiętając by bazylię rozetrzeć w dłoniach wtedy wydobędziemy z niej więcej aromatu. Ser ścieramy na tarce.
Mięso
Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy na płaty (tak jak na kotlety schabowe) i rozbijamy.
Przygotowanie roladek
Na rozbite płaty posypujemy przyprawę , delikatnie wcieramy. Kładziemy kawałek masła, posypujemy serem,zwijamy i obtaczamy w mące z bułką tarta.
Smażenie
Roladki smażymy w głębokim tłuszczu który najpierw trzeba dobrze rozgrzać. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp. 180* C.
Sos:
Składniki na sos łączymy i ucieramy na gładko jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody.
Dopiekanie
Po upływie 20 min. od pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika, polewamy roladki sosem i wstawiamy z powrotem. Po upływie 10 min. wyjmujemy ponownie posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na ok.5 min. by ser się roztopił. Podajemy z ziemniakami.