Sposób przygotowania:
Żurawina do mięs i herbatysok
Żurawinę myjemy i osuszamy, zasypujemy na noc cukrem ( nie wiem czy to ma sens, bo nic się po nocy nie zmieniło, ale jak było w przepisie tak zrobiłam)
Rano dodajemy 0,5 l wody i sok z cytryny ( oraz imbir)- gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut.
Przecedzamy i wlewamy do wygotowanych słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia- nie trzeba pasteryzować.
konfitura
Po odciśnięciu soku, zostało jeszcze dużo owoców pełne smaku i soku i żal było tego wyrzucić.
Dlatego wlewamy jedną butelkę soku, miksujemy dokładnie, ponownie zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków- odstawiamy do ostygnięcia i mam pyszny dodatek do wędlin, mies i serów.
Również nie trzeba pasteryzować
SylaUla
reanja
do tego przepyszny i bardzo zdrowy:)