reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Żurawina do mięs i herbaty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po grzybach zastał czas żurawiny i podobno mają obfite zbiory:) i coś w tym chyba jest, bo tak taniej świeżej żurawiny u nas jeszcze nie było.

Żurawina do mięs i herbaty

Składniki:

Żurawina do mięs i herbaty

 

Sposób przygotowania:

Żurawina do mięs i herbaty

sok

Żurawina do mies i herbaty
sok jest gęstszy od tego ze sklepu i bardziej aromatyczny

Żurawinę myjemy i osuszamy, zasypujemy na noc cukrem ( nie wiem czy to ma sens, bo nic się po nocy nie zmieniło, ale jak było w przepisie tak zrobiłam)

Rano dodajemy 0,5 l wody i sok z cytryny ( oraz imbir)- gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut.

Przecedzamy i wlewamy do wygotowanych słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia- nie trzeba pasteryzować.

konfitura

Żurawina do mies i herbaty
Miksować najlepiej jest mocnym robotem, choć następnym razem zmiksuje nieco wcześniej, a dopiero potem odcedzę

Po odciśnięciu soku, zostało jeszcze dużo owoców pełne smaku i soku i żal było tego wyrzucić.

Dlatego wlewamy jedną butelkę soku, miksujemy dokładnie, ponownie zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków- odstawiamy do ostygnięcia i mam pyszny dodatek do wędlin, mies i serów.

Również nie trzeba pasteryzować