edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Słoikowa mielonka bez żelatyny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oczywiście można uniknąć tego całego „zachodu” i kupić mielonkę w sklepie, ale przygotowanie jej w domu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Spróbujcie, a przekonacie się

Słoikowa mielonka bez żelatyny

Składniki:

Słoikowa mielonka bez żelatyny

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 65 dag przerośniętego boczku
  • 25 g soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek wg uznania
  • 250 ml przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

Słoikowa mielonka bez żelatyny

1.

Słoikowa mielonka bez żelatyny
Do zmielonego mięsa i boczku dodać pozostałe składniki.

Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć lub wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut.

Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę.

2.

Słoikowa mielonka bez żelatyny
Masę wyrabiać przez kilka minut aż zacznie być kleista.

Przyprawioną masę dokładnie wyrobić dłonią aż stanie się kleista.

3.

Słoikowa mielonka bez żelatyny
Masą napełnić słoiki do około 3/4 wysokości.

Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości tak aby nie pozostały wolne przestrzenie, zakręcić i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać wody ok. 2 cm poniżej nakrętki.

Pierwszego dnia pasteryzować przez 60 minut, drugiego 40 minut, trzeciego 30 minut. Po każdej pasteryzacji pozostawiać słoiki w wodzie i zachować 12-godzinny odstęp pomiędzy końcem jednego, a początkiem drugiego gotowania.

Poddane tyndalizacji słoiki można swobodnie przechowywać poza lodówką do 6 miesięcy (u mnie zawsze znikały dużo szybciej). Jeśli wstawimy je do lodówki, pomimo braku żelatyny zetnie się ładna galaretka.