Sposób przygotowania:
Słoikowa mielonka bez żelatyny1.
![Słoikowa mielonka bez żelatyny Słoikowa mielonka bez żelatyny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-bez-zelatyny-477535.jpg)
Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć lub wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut.
Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę.
2.
![Słoikowa mielonka bez żelatyny Słoikowa mielonka bez żelatyny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-bez-zelatyny-477536.jpg)
Przyprawioną masę dokładnie wyrobić dłonią aż stanie się kleista.
3.
![Słoikowa mielonka bez żelatyny Słoikowa mielonka bez żelatyny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-bez-zelatyny-477537.jpg)
Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości tak aby nie pozostały wolne przestrzenie, zakręcić i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać wody ok. 2 cm poniżej nakrętki.
Pierwszego dnia pasteryzować przez 60 minut, drugiego 40 minut, trzeciego 30 minut. Po każdej pasteryzacji pozostawiać słoiki w wodzie i zachować 12-godzinny odstęp pomiędzy końcem jednego, a początkiem drugiego gotowania.
Poddane tyndalizacji słoiki można swobodnie przechowywać poza lodówką do 6 miesięcy (u mnie zawsze znikały dużo szybciej). Jeśli wstawimy je do lodówki, pomimo braku żelatyny zetnie się ładna galaretka.
gosiapiotrek23
edytaha
Dziękuję :) Szczerze polecam, bo wyszła aromatyczna i pyszna. Znając szpitalne wyżywienie zabrałam ze sobą trzy słoiczki do szpitala i narobiłam smaka innym pacjentkom z sali ;)