Sposób przygotowania:
Dżem mirabelkowy
1. Mirabelki umyć, wypestkować, wrzucić do dużego rondla i podlać 1/4 szklanki wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż woda wyparuje. Mieszać co jakiś czas.
2. Gdy śliwki będą miały konsystencję gęstego musu dodać cukier (do smaku w zależności od upodobań) i gotować przez 20 minut, często mieszając.
3. Przygotować słoiki, włożyć do nich gorący dżem. Dokładnie zakręcić słoiki i zagotować w dużym garnku, przez 30 minut, na małym ogniu.
2. Gdy śliwki będą miały konsystencję gęstego musu dodać cukier (do smaku w zależności od upodobań) i gotować przez 20 minut, często mieszając.
3. Przygotować słoiki, włożyć do nich gorący dżem. Dokładnie zakręcić słoiki i zagotować w dużym garnku, przez 30 minut, na małym ogniu.