Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem morelowy bardo dobrze łączy się z aromatami kwiatu lawendy, więc postanowiłam ten cudowny smak zamknąć w słoiku by przypomniał ciepło lata w zimowy wieczór.

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

Składniki:

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

 

  • kg moreli
  • pół kg cytryn ekologicznych
  • około 1,5 - 1,75 kg cukru
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • około szklanki wody

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy
Morele nacinamy na czubku na krzyż. Sparzamy przez chwilę wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki. Morele kroimy w kostkę. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę. Ze wszystkich wyciskamy sok. W garnku o grubym dnie mieszamy morele, skórkę, sok, kwiaty lawendy, cukier i wodę. Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Gorącym dżem przekładamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Dżem zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.