Sposób przygotowania:
Dżem morelowo- papierówkowy
Morele obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm kawałki. Pięć papierówek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do moreli. Co chwilę mieszając, smażymy owoce na średnim ogniu około 10 minut. Słodzimy do smaku i smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie obieramy pozostałe dwie papierówki i ściaramy je na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do przesmażonych owoców i gotujemy jeszcze około 2-3 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, które kładziemy do góry dnem do ostygnięcia.
jaNina
Babciagramolka
misia14
Bernadetta
Misiu, ja też nie lubię słodkich dżemów. Ten robiłam pierwszy raz i na sto procent nie mogę stwierdzić, że wytrzyma do lutego czy też dłużej. Robiłam już jednak wielokrotnie dżem z wiśni czy też z samych moreli i dobrze przesmażony z minimalną ilością cukru wytrzymywał ponad rok. Nie wiem czy można go trzymać jeszcze dłużej, bo zjadamy go dosyć szybko. Jeśli chcesz mieć pewność, że będzie dobry w przyszłym roku, możesz go kilka minut pasteryzować.
misia14
dziękuję za odpowiedź...tak przypuszczałam,ze należałoby je zapasteryzować wtedy będzie 100% pewności....ale na bieżące zużycie nie potrzeba
madi356