Sposób przygotowania:
Dżem morelowy z chia
Morele umyć i zalać w garnku wrzątkiem. Pozostawić na około 4 minut i zlać wodę.
Z moreli zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem żelującym, wymieszać i wlać sok z cytryny.
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Wsypać nasionka chia i mieszając gotować około 15 minut.
Zdjąć z ognia i gorący dżem przelać do słoików. Szczelnie zakręcić i ułożyć do góry dnem na około 30 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Z moreli zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem żelującym, wymieszać i wlać sok z cytryny.
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Wsypać nasionka chia i mieszając gotować około 15 minut.
Zdjąć z ognia i gorący dżem przelać do słoików. Szczelnie zakręcić i ułożyć do góry dnem na około 30 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.