Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowy dżem morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię dżem morelowy. Po raz pierwszy zrobiłam go rok temu. Bardzo nam smakował. W tym roku przygotowałam go ponowie.

Domowy dżem morelowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy dżem morelowy

 

  • 2 kg moreli
  • 50 dag cukru
  • opcjonalnie dżemix lub żelfix

Sposób przygotowania:

Domowy dżem morelowy
Morele po umyciu pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem, dodajemy odrobinę wody. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż będą miękkie. Owoców nie obieram, więc dodatkowo miksuję blenderem, żeby skórka nie była wyczuwalna w dżemie. Gotujemy dżem jeszcze przez 30 minut i przekładamy gorący do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Domowy dżem morelowy
Morele myjemy, pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka.
Domowy dżem morelowy
Dodajemy do nich cukier i gotujemy do miękkości.
Domowy dżem morelowy
Morele miksujemy blenderem i dodajemy srodek żelujący.