edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Dżem morelowy z żurawiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wysokosłodzony dżem z moreli z dodatkiem suszonej żurawiny

Dżem morelowy z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem morelowy z żurawiną

 

  • 2 kg dojrzałych moreli – waga po usunięciu pestek
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 opakowania Żelfix 2:1
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem morelowy z żurawiną
Słoiczki umyłam i dokładnie osuszyłam. Morele opłukałam, osączyłam, poprzekrawałam na pół i usunęłam pestki. Odważyłam 2 kg owoców i wsypałam do rondla. Zasypałam je Żelfixem i dokładnie wymieszałam. Często mieszając doprowadziłam do wrzenia i dodałam cukier. Ponownie doprowadziłam do wrzenia, dodałam odważoną żurawinę i mieszając gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjęłam rondel z palnika i mieszałam dżem jeszcze chwilkę do zaniku piany. Gorący dżem nałożyłam do słoiczków, natychmiast je zakręcając (jeśli brzeg otworu niechcący się zbrudzi, trzeba wytrzeć go przed zakręceniem). Na kilkanaście minut zostawiłam słoiki do góry dnem.
Dżem morelowy z żurawiną
Wypestkowane morele przełożyłam do rondla.
Dżem morelowy z żurawiną
Nie przerywając mieszania doprowadziłam owoce do wrzenia.
Dżem morelowy z żurawiną
Do wrzącej pulpy owocowej dodałam cukier.
Dżem morelowy z żurawiną
Po ponownym zagotowaniu dodałam suszoną żurawinę.