Sposób przygotowania:
Dżem na morelach
Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele.
Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.
Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.
Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.
Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.
gosia47-47