gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Dżem na morelach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To pierwszy dżem jaki zrobiłam w tym roku, widziałam ostatnio na promocji u nas w sklepie osiedlowym morele więc wzięłam większą ilość i zrobiłam dżem, na pewno kiedyś nada się do przełożenia placka.

Dżem na morelach

Składniki:

Dżem na morelach

 

  • 1 kg moreli
  • 2 galaretki morelowe
  • 40 dag cukru
  • 1 opakowanie Dżemix (2:1)

Sposób przygotowania:

Dżem na morelach
Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele.

Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i dżemix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.

Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.