Dżem pomarańczowy 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny dżem na różne okazje ;)

Dżem pomarańczowy 5

Składniki:

Dżem pomarańczowy 5

 

  • 1kg dyni
  • skórka z 3 pomarańczy i 1 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 60dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Dżem pomarańczowy 5
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać skórki pomarańczy i cytryny pokrojone w drobne paski i dusić pod przykryciem, aż dynia będzie całkiem miękka. Dodać kwasek cytrynowy i ostudzić. Następnego dnia zagotować bez przykrycia, ostudzić. Powtarzać gotowanie przez 3 dni, aby odparować nadmiar wody. Gdy masa będzie już dość gęsta, dodać cukier i ewentualnie odrobinę aromatu pomarańczowego. Zagotować. Na koniec gorący dżem rozłożyć do słoików, mocno zamknąć i spasteryzować.

Tagi:

dynia