jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Dżem pomarańczowy dyniowy z żurawiną.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Złocisty słoiczek dżemu dyniowo-pomarańczowego z żurawiną może sprawić przyjemność nie jednemu łakomczuszkowi.

Dżem pomarańczowy dyniowy z żurawiną.

Składniki:

Dżem pomarańczowy dyniowy z żurawiną.

 

  • 2 duże pomarańcze
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 kg miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • starta skórka pomarańczowa jeśli lubisz

 

Sposób przygotowania:

Dżem pomarańczowy dyniowy z żurawiną.
Pomarańcze obieramy i filetujemy (usuwamy wszystkie białe błonki). Dynię obieramy i kroimy w kosteczkę. Polewamy sokiem z cytryny i rozgotowujemy. Dodajemy cukier, pomarańcze i skórkę do smaku - smażymy na małym ogniu aż płyn odparuje. Na końcu dodajemy żurawinę, wkładamy gorący dżem do słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Jeśli mamy zamiar podarować taki słoiczek komuś ozdabiamy go koronkowa serwetką.