Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Zimowe muffinki z kulą śnieżną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piękne się prezentują i wyśmienicie smakują. Muffinki z dodatkiem wiórek kokosowych ozdobione kremem dwu kolorowym z cukrową kulą śnieżną .

Zimowe muffinki z kulą śnieżną

Składniki:

Zimowe muffinki z kulą śnieżną

na ciasto:

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • mniejsze pół szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • papierowe papilotki na muffinki z motywem zimowym

do dekoracji:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szkl. mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 masło
  • odrobinę barwnika spożywczego niebieskiego
  • cukrowe białe śnieżynki
  • cukrowa niebieska posypka
  • po 1 cukrowej kuli śnieżnej

Sposób przygotowania:

Zimowe muffinki z kulą śnieżną

Przygotowanie ciasta:

Sypkie składniki mieszamy razem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem kokosowym.

Suche składniki mieszamy z mokrymi dokładnie mieszamy.

Do formy z przygotowanymi papilotkami wkładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości papilotek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185-190 stopni i pieczemy ok. 20- 25 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie kremu:

1 i 1/2 szkl. mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Następnie ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednego części kremu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego niebieskiego.

Etap końcowy:

Do specjalnej szprycy z dwoma separatorami wkładamy biały i niebieski krem. Dekorujemy nim wystudzone muffinki.

Środek każdej muffinki ozdabiamy cukrową śnieżną kulą. Ozdabiamy cukrowymi śnieżynkami i niebieską cukrową posypką.