Sposób przygotowania:
Dżem z rabarbaru
Rabarbar ma ważyć już po pokrojeniu i oczyszczeniu równy kilogram. Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować. Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać. Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować cały czas ostrożnie mieszając po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. Galaretka nie jest konieczna, ale moim zdaniem fajnie podkręciła smak i zapach dżemu.