misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Dżem świąteczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczny dżem śliwkowy z dodatkiem bananów i nektaryn oraz nutą korzenną doskonały jako nadzienie pierniczków lub do pieczywa...

Dżem świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem świąteczny

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem świąteczny
Śliwki kroimy na mniejsze cząstki (kroiłam każdą połówkę śliwki na 6 częsci). Nektaryny kroimy w drobną kostkę. Banany kroimy w półplasterki. Owoce przekładamy do garnka i dodajemy kardamon mielony, korę cynamonu i goździki oraz żelfix. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cukier ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off (korę cynamonu wyjmujemy, w miarę możliwości goździki również). Słoiki zakręcamy i odwracamy na 15 minut do góry dnem. Po tym czasie odwracamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO
Dżem świąteczny
owoce kroimy; przekładamy do garnka dodajemy przyprawy...
Dżem świąteczny
wymieszane owoce doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy...
Dżem świąteczny
do gotującego się dżemu wsypujemy cukier...
Dżem świąteczny
od ponownego zagotowania gotujemy ciągle mieszając 3 minuty...

Tagi:

śliwki beza bezy