Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo- rabarbarowyETAP 1
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 1 cm.
ETAP 2
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 3
Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu.
ETAP 4
Gdy owoce i rabarbar zmiękną i rozpadną się dodajemy przyprawę do piernika.
ETAP 5
Dżem smażymy na wolnych ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypalił. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję . Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.