jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kiedy na rynku i w ogrodzie nie będzie już rabarbaru, ani truskawek wystarczy otworzyć słoiczek takiego dżemu i cieszyć się smakiem tych owoców!!

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Składniki:

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

 

  • 500 gram rabarbaru,
  • 1 kg truskawek,
  • 300 gram cukru,
  • 1 łyżka z lekką kopką przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

ETAP 1

Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 1 cm.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 1 cm.

ETAP 2

Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 3

Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Owoce łączymy ze sobą, zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie

Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu.

ETAP 4

Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Gdy owoce i rabarbar zmiękną i rozpadną się dodajemy przyprawę do piernika.

Gdy owoce i rabarbar zmiękną i rozpadną się dodajemy przyprawę do piernika.

ETAP 5

Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Dżem smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji

Dżem smażymy na wolnych ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypalił. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję . Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.