gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny dżem - idealny jako dodatek do pieczywa, kremów, ciasta, naleśników, placuszków, ryżu lub omletów.

Dżem truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki oczyścić, wymieszać z cukrem i odstawić na 1 godzinę.Przełożyć do garnka i chwilę prażyć pod przykryciem. Następnie (już bez przykrycia) smażyć na wolnym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorące przełożyć do słoików - przekładamy do garnka i pasteryzujemy w wodzie przez około 10 minut.
Dżem truskawkowy
Truskawki mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę
Dżem truskawkowy
Następnie smażymy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości
Dżem truskawkowy
Gorący dżem przekładamy do słoików zakręcamy
Dżem truskawkowy
Gotowe słoiki przekładamy do słoików pasteryzujemy