Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy.
Truskawki płuczemy pod zimną wodą, odcedzamy, Usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam. Kroimy na połowę, większe na 4 części, zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą soki ok 1,5 do 2 godzin. Cytrynę myjemy, wyparzamy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek. Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek. Następnie pieczemy na wolnym ogniu, łopatka truskawki rozdrabniamy, jeśli lubicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;) Pieczemy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane. Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do ostygnięcia. Smacznego.