mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dżem truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest naprawdę dobry, bez żadnych żel-fiksów, konserwantów czy barwników! Wyraźnie wyczuwalne są w nim kawałki owoców:)

Dżem truskawkowy

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki umyć, obrać ze szypułek, wrzucić do dużego gara i gotować ok. godzinki na małym ogniu. Gdy lekko odparują, dodać cukier i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostudzenia. Dodatkowo, aby słoiki 'lepiej się trzymały', można je zapasteryzować, gotując w garnku z gorącą wodą do wysokości zakrętki słoiczka (ok. 20 min.)