bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny, jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy. Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa.

Dżem truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

 

  • 1,5 kilograma cukru

 

  • 3 żel-fixy 3:1

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki pozbawiamy szypułek myjemy, rozdrabniamy. Przekładamy do garnka, dodajemy żel-fixy, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ciągle mieszając, żeby owoce się nie przypaliły. Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania ciągle mieszając.

Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu zaniku piany. Gorący dżem przelewamy do umytych i wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem.
Dżem truskawkowy
Truskawki oczyszczamy , myjemy i rozdrabniamy .
Dżem truskawkowy
Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy .
Dżem truskawkowy
Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny , zagotowujemy.