goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Dżem truskawkowy 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smakuje świetnie, szczególnie w zimie

Dżem truskawkowy 10

Składniki:

Dżem truskawkowy 10

 

  • truskawki 3 kg
  • cukier 1 kg
  • dżemfix 3 opakowania

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy 10
Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy. Truskawki przekładamy do dużego garnka i delikatnie rozgniatamy (nie całkowicie- w dżemie najlepsze są całe owoce), Truskawki zagotowujemy, gdy puszczą sok dodajemy dżemix, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy kilka minut by pozbyć się białej piany powstałej podczas gotowania. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Ustawiamy dnem do góry, studzimy.