dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Dżem z aroni i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny dżem, którego najczęściej używam do ciast lub desrów.

Dżem z aroni i jabłek

Składniki:

Dżem z aroni i jabłek

 

  • 1 kg aroni
  • 1 kg jabłek
  • ok 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z aroni i jabłek
Owoce dokładnie myjemy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe cząstki. Do aroni dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 - 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone jabłka i cukier. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając (jeśli jest taka potrzeba, to ponownie dodajemy odrobinę wody). Gotujemy do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć. Przelewamy gorący dżem do słoików. Szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem do momentu, aż wystygną. Smacznego.