Sposób przygotowania:
Dżem z aronii i malin
Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z limonki, dodać maliny, cukier i ziarenka z laski wanilii, wymieszać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.
Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.
Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.
![Dżem z aronii i malin Dżem z aronii i malin](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-z-aronii-i-malin-376429.jpg)
![Dżem z aronii i malin Dżem z aronii i malin](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-z-aronii-i-malin-376430.jpg)
![Dżem z aronii i malin Dżem z aronii i malin](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-z-aronii-i-malin-376431.jpg)
![Dżem z aronii i malin Dżem z aronii i malin](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-z-aronii-i-malin-376432.jpg)
![Dżem z aronii i malin Dżem z aronii i malin](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-z-aronii-i-malin-376433.jpg)