Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem z aronii i malin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dżem z aronii z dodatkiem malin jest pyszny. Wspaniały dodatek do naleśników, pieczywa i gofrów. Polecam.

Dżem z aronii i malin Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem z aronii i malin

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii i malin
Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z limonki, dodać maliny, cukier i ziarenka z laski wanilii, wymieszać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.

Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.
Dżem z aronii i malin
Zamrożoną aronię zalać wrzącą wodą na kilka minut i osączyć.
Dżem z aronii i malin
Wsypać umyte, osuszone maliny, skropić sokiem z limonki.
Dżem z aronii i malin
Dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier, wymieszać.
Dżem z aronii i malin
Gotować bez przykrycia po 2 godziny przez 2 dni.
Dżem z aronii i malin
Gorący dżem włożyć do słoików i odwrócić do góry dnem.