paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowy dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dżem z cukinii o lekko kwaskowym smaku poprzez dodanie soku z cytryny. Świetny na kanapki oraz do naleśników.

Domowy dżem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy dżem z cukinii

 

  • cukinia 1,5 kg
  • cukier 0,75 kg
  • galaretka cytrynowa 2 sztuki
  • cytryny 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Domowy dżem z cukinii
Z cytryn zetrzeć skórkę na tarce wycisnąć z jednej sok. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć pestki i miękki miąższ ze środka a resztę pokroić w kostkę.

Do pokrojonej cukinii dodać do niej skórkę i sok z cytryny. Całość gotować pod przykryciem do miękkości (można podlać troszkę wodą tak aby garnek od spodu się nie przypalił).

Zmiksować na mus blenderem. Dodać cukier, gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wyspać galaretki, wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą.

Dżemem napełnić słoiczki, zakręcać i odwracać do góry dnem na 30 minut.
Dżem z cukinii
Z cytryn zetrzeć skórkę na tarce wycisnąć z jednej sok.
Dżem z cukinii
Do pokrojonej cukinii dodać do niej skórkę i sok z cytryny
Dżem z cukinii
Zdjąć z ognia i wyspać galaretki, wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
Dżem z cukinii
Dżemem napełnić słoiczki, zakręcać i odwracać do góry dnem na 30 minut.