Sposób przygotowania:
Domowy dżem z cukinii
Z cytryn zetrzeć skórkę na tarce wycisnąć z jednej sok. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć pestki i miękki miąższ ze środka a resztę pokroić w kostkę.
Do pokrojonej cukinii dodać do niej skórkę i sok z cytryny. Całość gotować pod przykryciem do miękkości (można podlać troszkę wodą tak aby garnek od spodu się nie przypalił).
Zmiksować na mus blenderem. Dodać cukier, gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wyspać galaretki, wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
Dżemem napełnić słoiczki, zakręcać i odwracać do góry dnem na 30 minut.
Do pokrojonej cukinii dodać do niej skórkę i sok z cytryny. Całość gotować pod przykryciem do miękkości (można podlać troszkę wodą tak aby garnek od spodu się nie przypalił).
Zmiksować na mus blenderem. Dodać cukier, gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wyspać galaretki, wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
Dżemem napełnić słoiczki, zakręcać i odwracać do góry dnem na 30 minut.