Aguś1963

Aguś1963

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Dżem z cukinii

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam do naleśników ...

Dżem z cukinii

Składniki:

Dżem z cukinii

 

  • 5 kg obranej cukinii
  • 1 kg cukru
  • 1 olejek pomarańczowy mały
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • 6 łyżeczek kwasku cytrynowego

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii

Cukinię umyć, obrać, wydrążyć środki, pokroić w kostkę i zasypać cukrem na

2 - 3 godziny. Odlać 1 litr powstałego soku

i schować do lodówki. Cukinię gotować przez 3 dni po 1 godzinie. W trzecim dniu 1 litr soku podgrzać, rozpuścić w nim galaretki, kwasek, olejek i wlać do cukinii. Gorący dżem wkładać do rozgrzanych słoików i zakręcać.

Tagi:

cukinia