Cukinię umyć, obrać, wydrążyć środki, pokroić w kostkę i zasypać cukrem na
2 - 3 godziny. Odlać 1 litr powstałego soku
i schować do lodówki. Cukinię gotować przez 3 dni po 1 godzinie. W trzecim dniu 1 litr soku podgrzać, rozpuścić w nim galaretki, kwasek, olejek i wlać do cukinii. Gorący dżem wkładać do rozgrzanych słoików i zakręcać.
A co jeśli powstało mi 2 litry soku?? 1 litr do lodówki a w pozostałym gotować tą cukinię??A co jeśli powstało mi 2 litry soku?? 1 litr do lodówki a w pozostałym gotować tą cukinię??
Tak, masz rację, w pozostałym soku gotuje się cukinię. Sok powoli odparowuje i dżem robi się gęściejszy,
[quote nick=mirkakropka]A co jeśli powstało mi 2 litry soku?? 1 litr do lodówki a w pozostałym gotować tą cukinię??A co jeśli powstało mi 2 litry soku?? 1 litr do lodówki a w pozostałym gotować tą cukinię??[/quote]
Tak, masz rację, w pozostałym soku gotuje się cukinię. Sok powoli odparowuje i dżem robi się gęściejszy,
zofijka
Aguś1963
Zaraz to naprawię.
mirkakropka
Aguś1963
Tak, masz rację, w pozostałym soku gotuje się cukinię. Sok powoli odparowuje i dżem robi się gęściejszy,