Sposób przygotowania:
dżem z cukinii wg aliss06
Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skóry. Następnie przekroić wzdłuż i usunąć znajdujące się w środku pestki. Gotową można zetrzeć na tarce o dużych oczkach jednak jest to bardzo pracochłonne, dlatego lepiej pokroić ją w kostkę, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i dusić na średnim ogniu do całkowitego rozpadnięcia się cukinii. Aby zaoszczędzić czas, można użyć blendera lub tłuczka do ziemniaków. Kiedy uzyskamy już jednolitą masę, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
gosia56
Werdziakowa
emef
Pozdrawiam
aliss06
emef
Dziękuje serdecznie za odpowiedź właśnie zrobiłam trzy słoiczki. Proszę mi jeszcze powiedzieć po jakim czasie można próbować dżemu i jak długo można go przechowywać. Pozdrawiam :)
aliss06
Ja co prawda nie mogłam się powstrzymać i od razu go próbowałam jeszcze na gorąco :), otwierałam go też kilka dni po zrobieniu i w smaku był taki sam, także myślę że to nie ma większego znaczenia czy słoiczki otworzymy po godzinie czy po miesiącu :)