bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Dżem z cukinii z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dżem, który pasuje i do ciasta na zimno i do kanapek. Kto nie wie to w pierwszej chwili nie rozpozna że to jest cukinia.

Dżem z cukinii z galaretką

Składniki:

Dżem z cukinii z galaretką

 

  • 5 kg cukinii bez łupek
  • 1,5 kg cukru
  • 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii z galaretką

ETAP 1:

Dżem z cukinii z galaretką
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2:

Dżem z cukinii z galaretką
Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Dżem z cukinii z galaretką
Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy.

Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy.

ETAP 4:

Dżem z cukinii z galaretką
Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje.

Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje.

ETAP 5:

Dżem z cukinii z galaretką

Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików.