alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dżem z cukini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słodko, kwaśny i pyszny dżem nie tylko na śniadanie ale i jako dodatek do ciast.

Dżem z cukini Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z cukini

 

  • 1,5 kg cukinii
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem z cukini
Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem.
Dżem z cukini
oczyszczoną i startą cukinię smażyć do miekkości

Tagi:

cukinia